Regeneratieve Thermische Oxidatoren (RTO's)

Regeneratieve thermische oxidatoren (RTO’s) worden gebruikt om vluchtige organische stoffen (VOS), gevaarlijke luchtverontreinigende stoffen (HAP’s) en onaangename geurtjes uit industriële uitstoot te verwijderen. RTO’s verbranden de verontreinigde luchtstroom en gebruiken de warmte die daarbij vrijkomt om de luchtstroom te zuiveren. 

Werking

Een RTO werkt op basis van thermische oxidatie, waarbij de verontreinigde lucht wordt verhit tot een hoge temperatuur, meestal tussen 800°C en 1.200°C. De aanwezige verontreinigingen worden op die manier verbrand en omgezet in onschadelijke gassen, zoals waterdamp en kooldioxide.

Een RTO onderscheidt zich van een gewone thermische oxidator doordat een groot deel van de warmte gerecupereerd wordt door middel van twee, drie of meer keramische bedden. Tijdens het zuiveringsproces wordt de verhitte uitgaande lucht gebruikt om de inkomende verontreinigde lucht voor te verwarmen voordat deze de verbrandingskamer binnenkomt. Dit regeneratieproces zorgt voor een efficiënt gebruik van warmte en minimaliseert het energieverbruik, wat resulteert in lagere bedrijfskosten.

RTO’s worden vaak gebruikt in industrieën zoals chemische productie, verf- en coatingprocessen, farmaceutische productie en voedselverwerking, waar VOS-emissies moeten worden beheerst. Ze bieden een efficiënte manier om verontreinigende stoffen te verwijderen en tegelijkertijd de energie te recupereren, waardoor ze economisch en milieuvriendelijk zijn.

Voordelen van een RTO

  • RTO’s hebben een zeer hoge verwijderingsefficiëntie voor vluchtige organische stoffen (VOS), gevaarlijke luchtverontreinigende stoffen (HAP’s) en onaangename geurtjes.
  • RTO’s onderscheiden zich van conventionele thermische oxidatoren doordat een groot deel van de warmte gerecupereerd wordt door middel van twee, drie of meer keramische bedden. Dit zorgt ervoor dat de operationele kosten sterk dalen .
  • Compacte afmetingen. RTO’s hebben een relatief klein formaat in vergelijking met conventionele thermische oxidatoren.
  • RTO’s zijn flexibel. Ze kunnen worden aangepast aan verschillende luchtstroomvolumes en verontreinigingsniveaus.

In Detail

1. Gasinvoer

Verontreinigde gasstromen, zoals uitlaatgassen met VOS, worden naar de RTO geleid.

2. Voorverwarming

De inkomende gasstroom passeert een warmtewisselaar, waar het wordt voorverwarmd door de hete uitlaatgassen van het oxidatieproces.

3. Oxidatie

De voorverwarmde gasstroom wordt naar de verbrandingskamer gestuurd, waar hoge temperaturen (tussen 800 tot 1.200 graden Celsius) worden toegepast. In deze omgeving vindt oxidatie plaats, waarbij de VOS en andere verontreinigingen worden omgezet in waterdamp en kooldioxide. 

4. Warmterugwinning

De hete uitlaatgassen die zijn ontstaan tijdens de oxidatie worden naar de tweede helft van de warmtewisselaar geleid. Hierdoor wordt de inkomende gasstroom voorverwarmd, wat de energie-efficiëntie van het systeem verhoogt.

5. Cyclische regeneratie

RTO’s hebben regeneratieve kamers met keramische warmteopslagmaterialen. In een cyclus wisselen deze kamers af tussen de inkomende gasstroom en de hete uitlaatgassen, waardoor continu een hoog rendement wordt behaald.

6. Zuivere gasuitlaat

Het gezuiverde gas, nu vrij van de meeste verontreinigende stoffen, wordt veilig uitgestoten in de atmosfeer.

Toepassingsgebieden

factory-500x500

Verf- en coatingsindustrie

RTO-systemen worden veel gebruikt in verf- en coatingsfabrieken om VOC’s die vrijkomen tijdens het drogen en uitharden van verven en coatings te verwijderen.

Chemische industrie

Chemische industrie

Bij chemische productieprocessen kunnen RTO-systemen worden ingezet om de emissie van vluchtige organische stoffen en andere verontreinigende gassen te verminderen.

Chemische industrie

Drukkerijen

Drukkerijen genereren VOC’s uit inkten, oplosmiddelen en droogprocessen. RTO-systemen kunnen deze emissies behandelen en de impact op het milieu minimaliseren.

farmaceutische industrie

Farmaceutische industrie

In de farmaceutische productie worden RTO-systemen gebruikt om VOC’s en verontreinigende stoffen die vrijkomen tijdens chemische reacties en droogprocessen te verwijderen.

automotive

Automobielindustrie

RTO-systemen kunnen worden gebruikt om VOC’s te behandelen die ontstaan tijdens textielproductieprocessen zoals verven en afdrukken.

textielindustrie

Textielindustrie

RTO-systemen kunnen worden gebruikt om VOC’s te behandelen die ontstaan tijdens textielproductieprocessen zoals verven en afdrukken.

Realisaties

Benieuwd hoe wij
jou kunnen helpen?

Waarmee kunnen we je van dienst zijn? Wil je graag meer weten over onze diensten of heb je een specifieke vraag? Bel ons gerust, of vervolledig het eenvoudige contactformulier.

Of bel ons op +32 11 450 750