sprinkler-
installaties

De eerste verdedigingslinie tegen brand

Sprinklerinstallaties: Betrouwbare brandbestrijding

Sprinklerinstallaties zijn een van de meest betrouwbare vormen van brandbestrijding. Ze detecteren branden vroegtijdig en blussen deze in de meeste gevallen effectief.

Hoe werken sprinklerinstallaties?

Een sprinklerinstallatie is een brandblusinstallatie die permanent in een gebouw is aangebracht. Het systeem bestaat uit een netwerk van leidingen met sproeikoppen, ook wel sprinklers genoemd, die direct onder het plafond of onder het dak van een gebouw zijn bevestigd.

Elke sprinkler heeft een smeltzekering, gemaakt van glas of soldeer. Deze zekering is gemarkeerd met een kleurcode die aangeeft tot welke temperaturen de zekering bestand is. Wanneer de temperatuur in de ruimte van de sprinklerinstallatie oploopt door een brand, springt deze smeltzekering uit elkaar.

Door het springen van de zekering stroomt het water uit de leiding op een spreiplaat. Deze spreiplaat zorgt ervoor dat het water vanaf het plafond over de hele ruimte wordt verspreid. Dit is zeer effectief omdat hete gassen en rook zich onder het plafond verzamelen. Door een sprinklerinstallatie wordt niet alleen de brand geblust maar worden ook de hete gassen afgekoeld.

Het stromend water wordt gedetecteerd door een stromingsschakelaar of alarmklep die aangeeft dat er water stroomt door de sprinklerinstallatieleidingen. Hierdoor signaleert het systeem dat er ergens brand moet zijn. Dit gebeurt door een alarmbel die door water wordt aangedreven of via een SprinklerMeldCentrale brandmeldcentrale. Deze brandmeldcentrale is in het gebouw aanwezig en waarschuwt de mensen die in het gebouw aanwezig zijn dat er brand is. Daarnaast staat deze installatie ook in verbinding met een ontruimingsinstallatie en is het systeem verbonden met een particuliere alarmcentrale (PAC) en meestal ook aan een regionale brandweeralarmcentrale (RBAC).

Het is belangrijk op te merken dat sprinklerinstallaties over het algemeen al in werking treden bij een beginnende brand. Hierdoor wordt de brand in een gebouw over het algemeen goed onder controle gehouden. Een sprinklerinstallatie treedt meestal per ruimte in werking. Dit zorgt ervoor dat de waterschade die veroorzaakt wordt door het bluswater meestal beperkt is.

Voordelen van
sprinklerinstallaties

Vroege detectie

Sprinklers detecteren branden vroegtijdig, waardoor er minder schade kan worden aangericht.

Effectieve blussing

Sprinklers blussen de meeste branden in de kiem.

Beperkte waterschade

Alleen de sprinklers in de zone van de brandhaard worden geactiveerd, waardoor waterschade beperkt blijft.

Lagere verzekerings-premies

In veel gevallen krijg je korting op je verzekeringspremie als je een sprinklerinstallatie installeert.

Benvitec, Jouw specialist in SPrinkler-installaties

Benvitec is al meer dan 20 jaar specialist in sprinklerinstallaties. Wij ontwerpen, installeren en onderhouden sprinklerinstallaties voor alle soorten gebouwen, zoals:

  • Magazijnen
  • Industriehallen
  • Kantoorgebouwen
  • Scholen
  • Ziekenhuizen
  • Winkelcentra

Realisaties

Graag meer weten over sprinkler-installaties?

Neem dan vandaag nog contact met ons op. Onze experts adviseren je graag over de beste oplossing voor je gebouw.

Of bel ons op +32 11 450 750