Demisters

Demisters, ook wel druppelafscheiders of druppelvangers genoemd, zijn filters die worden gebruikt om vloeistofdruppels uit een gasstroom te scheiden en vervolgens te verwijderen. Die druppels ontstaan door condensatie, verdamping, chemische reacties of andere processen. 

Druppelvangers worden gebruikt om waardevol product te recupereren of om te voorkomen dat vloeistofdruppels verder worden verspreid in de gasstroom, zodat ze geen schade kunnen veroorzaken aan apparatuur, leidingen of omgevingen waar de gasstroom naartoe gaat. Demisters worden ingezet bij verschillende processen en industrieën, zoals olieraffinaderijen, petrochemische en chemische fabrieken.

Hoe werkt een demister?

Kort door de bocht bestaan er 2 grote soorten demisters. Draadgeweven demisters en lamelafscheiders.

Draadgeweven demisters werken door druppeltjes te laten botsen met de draden vanwege hun massatraagheid. De druppeltjes zullen op de kruispunten van de draden samengroeien tot grotere druppels en zullen, wanneer ze groot genoeg zijn door hun gewicht, tegen de gastroom in uit de demister vallen.

Lamelafscheiders werken door de met vloeistofdruppeltjes beladen luchtstroom om te buigen. De vloeistofdruppels kunnen op basis van hun massatraagheid deze ombuiging niet volgen. Hierdoor komen de druppels in aanraking met de afscheidingsvlakken van het profiel. De druppeltjes zullen hier achterblijven en agglomereren tot grotere druppels.

BlueFil®

Benvitec gebruikt voor de productie van draadgeweven demisters zijn eigen geregistreerde BlueFil® filtermateriaal, dat beschikt over een unieke en specifieke piramidale structuur. Hierdoor wordt er een optimale verhouding verkregen tussen het afvangen van de aanwezige druppels, de drukval over de filter, de afvoer van de afgevangen druppels en het interval van reinigen.

Het BlueFil® materiaal is verkrijgbaar in PP, ETFE en PFA waardoor het inzetbaar is voor verscheidene toepassingen bij temperaturen tot 204°C.

BlueFil® kan zowel worden gebruikt als druppelvanger, contactmateriaal in wassers als coalescing materiaal in zowel water als luchtzuivering.

In Detail

1. Gasstroom

Ventilatoren jagen het gas, inclusief vloeistofdruppeltjes, door de demister die bestaat uit een dicht netwerk van draden.

2. Massatraagheid

Wanneer de gasstroom door de demister gaat, botsen de vloeistofdruppeltjes met de draden vanwege hun massatraagheid. 

3. Kleine druppels worden groot

Deze botsingen zorgen ervoor dat de druppeltjes op de kruispunten van de draden samengroeien tot grotere druppels.

4. Druppels vallen naar beneden

Wanneer deze druppels groot genoeg worden door hun gewicht, vallen ze tegen de gastroom in uit de demister.

Toepassingsgebieden

Petrochemische industrie

Druppelvangers worden vaak gebruikt in raffinaderijen en chemische fabrieken om vloeistofdruppels, zoals oliedruppels of condensaat, uit gasstromen te verwijderen voordat ze door leidingen en apparatuur worden geleid. Dit voorkomt schade aan downstream processen en apparatuur.

Chemische verwerking

Bij chemische processen kunnen druppelvangers worden ingezet om vloeistofdruppels te verwijderen uit gasvormige reactieproducten, waardoor de zuiverheid van het eindproduct wordt verhoogd.

Olie- en gasindustrie

Druppelvangers worden gebruikt om vloeistofdruppels te scheiden uit aardgas of andere gasstromen die worden gewonnen tijdens olie- en gasproductie. Dit voorkomt dat de vloeistof in de gasstroom terechtkomt en zorgt voor een efficiënte verwerking en transport.

Luchtbehandelingssystemen

In HVAC-systemen worden druppelvangers gebruikt om vocht uit luchtstromen te verwijderen, wat helpt om de luchtvochtigheid te reguleren en condensatieproblemen te voorkomen.

Laboratoria

In laboratoria kunnen druppelvangers worden gebruikt om vloeistofdruppels te scheiden uit gasstromen die betrokken zijn bij chemische experimenten, om nauwkeurige metingen en analyses mogelijk te maken.

Milieubescherming

Druppelvangers kunnen worden toegepast in luchtzuiveringssystemen om vloeistofdruppels te verwijderen uit de uitlaatgassen van industrieën, waardoor emissies van verontreinigende stoffen worden verminderd voordat ze in de atmosfeer worden vrijgegeven.

Realisaties

Het afscheidingsrendement van een doorsnee demister hangt af van het specifieke oppervlak, de draaddikte van de demister en de luchtsnelheid. De specifieke BlueFil® structuur zorgt echter voor veel minder weerstand, waardoor er kleinere en energiezuinige ventilatoren kunnen worden gebruikt dan bij de doorsnee demistertoepassingen.

Benieuwd hoeveel energie jij kan besparen met een BlueFil® demister? Neem dan snel contact op met een van onze specialisten?

Of bel ons op +32 11 450 750